ISPO HUNGARY
HUNGARIAN SOCIETY FOR PROSTETICS & ORTHOTICS
ISPO societies
of the world
 
Navigation
Homepage

Society

New members joining

Documents

Programms

Publications

Associated organisations

Journals

Training

Newspaper
Login
Username

Password

Remember MeForgotten your password?
Request a new one here.
Last seen
Online now: 1
ISPO Hungary bemutatása - 2012

Magyar Protetikai és Ortetikai Társaság (ISPO Hungary)

A Társaság 1995-ben alakult, megszervezésében első elnökünk, az azóta elhunyt Dr. László Gergely játszott tevékeny szerepet. Az Alapító Okiratban is megfogalmazottak szerint olyan független, tudományos szakmai szervezet, mely a protetikai és ortetikai ellátás szereplőit fogja össze. Interdiszciplináris társaság, a tagok között orvosok, gyógytornászok, ergoterapeuták, ortopéd technikusok, ortopéd cipészek, kötszerészek, valamint gyógyászati segédeszköz forgalmazással foglalkozó szakemberek egyaránt megtalálhatók. A taglétszámunk 40 és 50 között van, akik nemcsak ebben a társaságban, hanem szinte valamennyien más szervezetekben is aktívan tevékenykednek.

A Társaság legfontosabb feladata az oktatás, az ortetikai és protetikai, valamint rehabilitációs témakörű tudományos összejövetelek, tanfolyamok és szemináriumok szervezése. Aktív részt vállal a szakorvos képzésben, de az egészségügyi szakdolgozók (gyógytornászok, ortopéd műszerészek, diplomás ápolók) számára tartott továbbképzések is egyre ismertebbek. Röviden

Protetikai és Ortetikai alapismeretek kötelezően választható tanfolyam ortopéd-tarumatológus és rehabilitációs szakorvos jelöltek számára, Semmelweis Egyetem, Budapest, 4 napos tanfolyam, évente 1 alkalommal.

Protetikai és Ortetikai alapismeretek kötelezően választható tanfolyam ortopéd- tarumatológus és rehabilitációs szakorvos jelöltek számára, Debreceni Egyetem, 4 napos tanfolyam, évente 1 alkalommal

Ortetikai alapismeretek tanfolyam egészségügyi szakdolgozó részére, ETI által akkreditált 1 napos továbbképzés, Budapest, OORI, évente

Gerinc ortézisek tanfolyam, Budapest OORI, ETI által akkreditált 1 napos továbbképzés, évente

Minden évben szervezünk két-napos Tudományos Ülést, ez idáig vidéki helyszíneken, melyek igen sikeresek voltak. A rendezvényre külföldi és hazai szakembereket, előadókat hívunk meg, részben a tapasztalatszerzés, részben a problémák megvitatása, új alapanyagok, eszközök, technológiák ismertetése céljával. Rendszeresen részt veszünk a nemzetközi tudományos összejöveteleken, konferenciákon és kiállításokon is.

A Nemzetközi Protetikai és Ortetikai Társaság első közép-európai regionális kongresszusa 1996-ban Balatonfüreden került megrendezésre. A jól sikerült összejövetel egy sorozat nyitánya, első állomása lett, ezt követően három évente más és más közép-európai ország volt a házigazdája a konferenciának. A sorozat 15 év után visszatért Magyarországra, ugyanis 2011. augusztus 25. és 27. között a Magyar Protetikai és Ortetikai Társaság adott ismét otthont a rendezvénynek. A kongresszust az ORFMMT Vándorgyűlésével egy időben és egy helyen rendeztük, lehetővé téve azt, hogy a résztvevők mindkét tudományos programon részt tudjanak venni. Az összejövetel jó lehetőséget biztosított a hazai és a környező országok protetikai és ortetikai ellátással, valamint rehabilitációval foglalkozó szakembereinek a kölcsönös ismerkedésre, tapasztalatok átadására és nem utolsó sorban az egymástól való tanulásra. A rendezvény elismertségét jelzi, hogy azon a nemzetközi társaság elnöke, valamint az elnökség több tagja is részt vett. A kongresszusnak 72 külföldi résztvevője volt, a magyar résztvevők számát pontosan megmondani nem lehet, hiszen ők egy regisztrációval mind az ISPO Kongresszus, mind pedig az ORFMMT Vándorgyűlés tudományos programját látogathatták. A tudományos program a protetikai és ortetikai ellátás majdnem minden részét érintette, külön szekció szólt az alsó végtagi protetika, a felső végtagi protetika, a végtag és törzs ortézisek, a lábortézisek és gyógycipők, valamint a neurorehabilitációban alkalmazott ortézisek témaköréről, a legújabb fejlesztésekről, a klinikai tapasztalatokról. A két nap során összesen 55 előadás hangzott el (Magyarországról 11 előadó szerepelt). A társasági program mindkét este igen jól sikerült, legalábbis a külföldi vendégek jól érezték magukat, élvezték a magyaros vendégszeretet, a jó ételeket és italokat, valamint a jó zenét.

Az elnökség jelenleg 5 tagból áll, az elnök, a főtitkár, a pénztáros és a két alelnök alkotják.

Elnökségi ülés általában 4 alkalommal szokott lenni évente, de szükséges esetben ennél gyakrabban is összehívásra került.

A Magyar Proetikai és Ortetikai Társaság egy tagot delegál az Egészségügyi Szakmai Kollégium, Fizikákális Medicina, Rehabilitáció és Gyógyászati Segédeszköz Tanácsba, mely az Egészségügyi Miniszter hivatalos szakmai tanácsadó szervezete.

A társaság web-oldala: www.ispo.hu

Dr. Farkas Péter

Comments
No Comments have been Posted.
Post Comment
Please Login to Post a Comment.
Ratings
Rating is available to Members only.

Please login or register to vote.

No Ratings have been Posted.